Ceremony

Ținutele pentru ceremonie includ un dresscode – o ținută formală, semi-formală sau informală în ton cu tematica evenimentului.  La ținutele formale  includem respectarea unui stil vestimentar strict definit în ghidul de modă al unui gentleman.

Din categoria ținutelor formale includem fracul, redingota, iar din categoria ținutelor semi-formale includem smokingul variantele de dinner jachet create special pentru ocazie.

Fracul

Bazat  pe combinația negru-alb imaculat, fracul este cea mai elegantă ținută pentru ceremonie, de altfel este cel mai festiv articol vestimentar pentru domni.

Eleganța fracului este conferită de deschiderea acestuia, fiind de altfel singura jachetă   bărbătească a cărui părți  nu se suprapun.

Sacoul fracului este confecționat din stofă neagră mohair , tăiat în talie, iar la spate are prevăzut două cozi lungi, înguste până la linia genunchilor și pantalonii sunt prevăzuși cu vipușcă.

Accesoriul indisponibil al fracului este cămașa albă din pichet, cu guler papilon, vesta cu croi adânc  și papion din pichet de un alb impecabil.

Vesta este cu închidere la patru nasturi și nu poate fi mai lungă sau scurtă decât cele două aripi din față a jachetei, croiala acesteia fiind potrivită pantalonilor cu talie înaltă.

În mod tradițional, pentru frac se potrivesc pantofii negri fără șireturi (escaperi cu piele din bovină, cu fundiță din mătase aplicată) și ciorapi trei sferturi din mătase neagră.

Accesoriile fracului sunt: mănușile glace, eșarfă lungă din mătase care se înfășoară în jurul gâtului și jobenul înalt din mătase.

Redingota

La categoria redingote baroc sunt incluse în categoria ținutelor formale precum morning suit, redingote sau frac.

Este o haină bărbătească, de obicei de culoare neagră, cu poalele lungi, încheiată cu două rânduri de nasturi. Redingota este un costum clasic pentru căsătorie. Are avantajul că se poate realiza într-o combinație mare de culori, țesături și texturi. Aici ne putem juca cu texturile și culorile, realizând o ținută mai relaxată și veselă prin nuanțele de culoare folosite.

Morning suit este codul britanic acceptat pentru ținuta unui mire. În general, reprezintă ținuta de zi formală și conține o haină lungă până la genunchi, cu deschidere în față, din stofă neagră sau gri închis. Ea se poartă cu pantaloni în dungi gri, vesta (gri, albă sau ivory), cămașa cu guler normal și manșete franțuzești pentru butoni, lavaliere ivory uni, în dungi sau cu model foarte discret și sobru, ciorap negru și pantof negru “Oxford captoe”.

Ținutele semi-formale

© 1993-2023 Claudiu Unghureanu / Toate drepturile rezervate